Poznaj nas

Idea poprawienia jakości życia najuboższej grupy emerytów połączyła osoby o przeróżnych doświadczeniach zawodowych, zainteresowaniach i wiedzy. Różnimy się pozytywnie. Przez prawie 10 miesięcy, zanim doszło do powołania Fundacji, mieliśmy szereg okazji do zweryfikowania naszych kompetencji w wielu, niejednokrotnie kryzysowych, sytuacjach. Jesteśmy kompatybilni. Mamy poczucie misji. Razem możemy bardzo wiele…

Aleksandra Czarna-El Baz

Prezes Zarządu

Absolwentka UW, praktyk zarządzania gospodarczego, w pełni zaangażowana w pomoc osobom starszym i potrzebującym od samego początku pandemii. Inicjatorka oddolnej Akcji „Senior w Koronie”, która z uwagi na dużą potrzebę społeczną, w grudniu 2020 r. została sformalizowana jako Fundacja. Uhonorowana tytułami Bohatera Czasu Pandemii w plebiscycie ‘Dobro wraca z TOK.FM’ oraz „Społecznik roku 2020” Newsweek Polska.

Magdalena Gilarska

Wiceprezes Zarządu

Koordynatorka działań wolontariackich na terenie m.st. Warszawy. Absolwentka psychologii, cieszy się ogromnym zaufaniem naszych Podopiecznych, którym pomaga w sprawach urzędowych i organizacji dokumentów medycznych. I choć to anioł nie kobieta – twardo stąpa po ziemi i realizuje w Fundacji także funkcje zaopatrzeniowo – magazynowe. Prywatnie leczy dusze szerokiego grona przyjaciół.

Agnieszka Kajzer

Analityk, Koordynator Mokotów

Absolwentka Psychologii. Dawniej Konsultantka HR, Koordynatorka biura i Asystentka merytoryczna w szkole angielskiego. Dołączyła do SwK w sierpniu 2020. Z jedną z seniorek podziela uwielbienie dla dyni piżmowej, z inną do ironicznych żarcików, a ze wszystkimi swoimi podopiecznymi czuje co najmniej nić porozumienia. I chociaż czasem męczy ją własna dociekliwość i dokładność (przez które czas się przesącza, a inni wolontariusze wystawieni są na próbę cierpliwości), jest niezastąpiona w opracowywaniu, analizie i wdrażaniu standardów jakości i procedur Fundacji.

Anna Częstochowska

Koordynator Mokotów

W SwK od lipca 2020. Wspiera mokotowskich podopiecznych myślą, mową i uczynkiem. Do serca przyjmie każdą Babcię i każdego Dziadka. Przyjaźń z seniorkami zaowocowała m.in. szeroką znajomością tureckich seriali. Fanka ludzi i zwierząt, z łatwością zjednuje sobie ich sympatię. Na co dzień pracuje jako koordynator zespołu w korpo.

Marzena Polankowska-Kijek

Koordynator Włochy

Kreatywna, entuzjastyczna z ogromnymi pokładami energii. Posiada mnóstwo zainteresowań a pasję do podróży, jazdy na hulajnodze oraz łyżwach dzieli ze swoim dziećmi.  Absolwentka Wydziału Strategiczno- Obronnego Akademii Obrony Narodowej. Od lat związana z Wolontariatem przy Sp340. Inicjatorka, organizatorka i uczestniczka wielu akcji pomocy, w tym Wielkanoc dla Bezdomnych w czasie pandemii. Wspierana przez Męża w swoich działaniach otrzymała nagrody Wolontariusza Roku w latach 2019 i 2020. Uwielbia pić kawę w miłym towarzystwie. W Fundacji od października 2020.

Svetlana Czura

Koordynator Żoliborz i Bielany

Energiczna, pozytywna, lubiąca porozmawiać. Wspiera zespół przede wszystkim telefonicznie. Lubi wysłuchać seniorów, powspominać te lepsze czasy i pośmiać się z codziennych sytuacji. Zawodowo zajmuje się sprzedażą eksportową polskich towarów na wschód. Repatriantka z Kazachstanu, przyjechała do Polski ponad 20 lat temu na studia. Lubi podziwiać piękne widoki w Polsce podczas podróży samochodem. Dawkę pozytywnej energii otrzyma każdy, kto zamieni słowo przez telefon. Ukończyła studia podyplomowe z gerontologii i opieki nad osobami starszymi. Interesuje się demencją i poprawą pracy mózgu u osób starszych. Życzy wszystkim zdrowia!

Beata Szydłowska-Marcinek

Koordynator Warszawa-Śródmieście

Do Fundacji dołączyła jesienią 2020.
Jej pasją jest dobra komunikacja. Dlatego rozmowy z Seniorami, słuchanie ich wspomnień, rozważań o życiu jest dla niej ogromną wartością. Zawodowo też, od lat, pracuje z komunikacją. Najpierw wiele lat w reklamie tworząc strategie komunikacji dla największych polskich i międzynarodowych marek. Potem w event marketingu – tworząc spotkania będące okazją do budowania relacji biznesowych, społecznych i do dobrej, pozytywnej, rozwijającej komunikacji. Lubi działać wspólnie z ludźmi, którzy patrzą w przyszłość z odwagą, otwartością, gotowością do zmiany, niesienia pomocy…

Joanna Żurek-Żuławska

Koordynator Wola

Jej doba ma co najmniej 48 godzin. Czas dzieli pomiędzy dom, pracę zawodową, jazdę na rowerze, szycie, czytanie książek, oglądanie seriali (szczególnie przyrodniczych) oraz opiekę nad Seniorami. Dzięki działalności w Fundacji z dużym prawdopodobieństwem otrzyma kiedyś statuetkę mistrza gotowania w kategorii „zupa”. Jest mamą dwóch małych ciałem a wielkich duchem wolontariuszy. Od lat czynnie włącza się w różnego rodzaju działania charytatywne m.in. świąteczną akcję Gwiazdor.

Anna Kaczmarska

Koordynator Warszawa-Śródmieście

Z głową w chmurach ale twardo stąpająca po ziemi.
Przygarnie każdego porzuconego futrzaka, a dbając o środowisko
jest wyznawcą zasady „napraw lub oddaj – nie wyrzucaj”.
Od lat czynnie włącza się w akcje charytatywne.
Do Fundacji SwK dołączyła w październiku 2020.
Absolwentka Wydziału Prawa i Administracji,
product menager w firmie ubezpieczeniowej.
Niektórzy twierdzą, że jej doba jest z gumy bo poza pracą
zawodową i wolontariatem podróżuje, jeździ na rowerze, gra w tenis, czyta,
gotuje, czasami szyje, szydełkuje i dobre kino bardzo szanuje.
Uwielbia Koncerty Chopinowskie w Łazienkach Królewskich.

Marcin Widawski

Wsparcie prawne

Z zawodu prywatny przedsiębiorca, z zamiłowania działacz społeczny. Były radny Mokotowa trzech kadencji. W Fundacji zajmuje się sprawami prawnymi, administracyjnymi, organizacyjnymi i dokumentacją. Przewodniczący Komisji Rewizyjnej.

Maciej Słupski

Współpraca z instytucjami

Absolwent Wydziału Transportu Politechniki Warszawskiej i Wydziału Zarządzania WSZiM. Koordynator Rady Seniorów, technik, logistyk. Reprezentuje Fundację w kontaktach z mediami i organami administracji publicznej.
Prywatnie dziadek Malwinki.
Członek Komisji Rewizyjnej.

Artur Trzeciak

Wsparcie techniczne

Pomaga Fundacji w kwestiach technicznych/IT i w czym tylko może. Na co dzień pracuje jako manager IT.

Konrad Szermanowicz

Wsparcie zarządcze

Zawodowo projektuje i rozwija rozwiązania dla sektora finansowego, autor szeregu publikacji z zakresu rozwoju procesów biznesowych, laureat nagrody Rektora SGH za aktywność naukową, wspiera Zarząd w zadaniach związanych z planowaniem rozwoju, strategii i innowacji.

Twoje imię i nazwisko

W czym możesz nam pomóc?

Chcesz pomóc?
Skontaktuj się z nami.